Professor Morten Meldal. Foto: Jens-Christian Navarro Poulsen / Københavns Universitet

Professor Morten Meldal tildelt Nobelprisen i kemi 2022

Morten Meldal, professor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet, fik 5. oktober 2022 Nobelprisen i kemi for sit banebrydende arbejde med såkaldt klik-kemi. En kemisk reaktion, der på enkel vis har gjort det muligt at ”lime” molekyler sammen. Metoden er et superanvendeligt værktøj særligt inden for medicinalforskning.

Nobelprisen i kemi 2022 blev tildelt Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal og K. Barry Sharpless i fællesskab.

Læs nyheden Professor fra Københavns Universitet vinder Nobelprisen i kemi.

Se Morten Meldals forskerside.


   Nobelpristagere

Nobelpristagere med tilknytning til Københavns Universitet

Københavns Universitet har gennem årene fostret en række nobelpristagere. Gennem deres forskning på universitetet har de opnået både bemærkelsesværdige og banebrydende resultater, der har ført til tildelingen af Nobelprisen:

Tre modtagere af Nobelprisen i litteratur

Tre forfattere, som alle studerede på Københavns Universitet, har modtaget Nobelprisen i litteratur:

Johannes V. Jensen (1873-1950)
Forfatteren Johannes V. Jensen modtog i 1944 Nobelprisen i litteratur. Han blev født og voksede op i Himmerland og studerede fra 1893 medicin på Københavns Universitet. Efter fem års studier droppede han ud for at hellige sig forfatterskabet. Læserne af Politiken og Berlingske kårede i 1999 Johannes V. Jensens roman Kongens fald til det 20. århundredes bedste roman.

Karl Gjellerup (1857-1919)
Forfatteren Karl Gjellerup modtog i 1917 Nobelprisen i litteratur for sin varierede og rige poesi. Gjellerup blev kandidat i teologi fra Københavns Universitet i 1878 og modtog universitetets guldmedalje for sin prisafhandling i 1881. Han delte Nobelprisen med forfatteren Henrik Pontoppidan.

Henrik Pontoppidan (1857-1943)
Forfatter og samfundskritiker Henrik Pontoppidan modtog i 1917 Nobelprisen i litteratur for sine autentiske skildringer af menneskeskæbner og sociale klasseskel i det danske samfund. Fra 1874 til 1879 studerede Pontoppidan – ligesom hovedpersonen i hans roman Lykke-Per (1904) – til ingeniør på Polyteknisk Læreanstalt, der dengang havde en tilknytning til Københavns Universitet. Han delte Nobelprisen med forfatteren Karl Gjellerup.

Opgørelsesmetode

Københavns Universitets opgørelse er ikke identisk med Nobelkomitéens, der anfører prismodtagerens institutionelle tilknytning på tidspunktet for uddelingen af prisen.

Andre danske nobelpristagere

  • Fredrik Bajer, Nobels fredspris 1908
  • Jens Christian Skou, kemi 1997