27. september 2010

Krogh, August: Nobelprisen i medicin 1920

Schack August Steenberg Krogh (15. november 1874 – 13. september 1949) tog i 1895 den medicinske forberedelseseksamen på Københavns Universitet, men besluttede sig for at læse zoologi og tog i 1899 sin magisterkonferens med afhandlingen En Fremstilling af Lungernes og Luftsækkenes Bygning og Funktion hos Fuglene.

Luft i lungerne

Krogh blev straks efter ansat under professor i fysiologi Christian Bohr (far til Niels Bohr) på Københavns Universitet. I 1903 skrev han doktordisputatsen Frøernes Hud- og Lungerespiration. Sammen med sin hustru, fysiologen Marie Krogh, undersøgte han også udvekslingen af ilt og kuldioxid i lungerne og kom frem til resultater, der gik imod den herskende opfattelse af denne proces.

Krogh blev i 1908 ansat som docent i zoofysiologi. Stillingen blev i 1916 ændret til et professorat, som han besad til han gik på pension i 1945. Krogh fik i 1910 sit eget laboratorium beliggende i Ny Vestergade. Det flyttede i 1920'erne til Rockefeller Komplekset ved siden af Rigshospitalet.

Nobelprisen

I 1920 modtog August Krogh Nobelprisen i medicin/fysiologi for sine undersøgelser af iltforsyningen til musklerne via kapillærerne. Få år senere var Krogh den første til at indføre insulinproduktion i Danmark. Sammen med lægen H.C. Hagedorn grundlagde han i 1923 Nordisk Insulinlaboratorium, der i dag er en del af Novo Nordisk.

Da Københavns Universitet i 1970 indviede et nyt institut for biokemi, fysiologi og cellebiologi, blev både instituttet og den nye bygning opkaldt efter August Krogh. I dag er August Krogh Instituttet og August Krogh-bygningen en del af universitetets Biologisk Institut under Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Emner