14. august 2012

Mottelson, Ben R.: Nobelprisen i fysik 1975

Benjamin Roy Mottelson (9. juli 1926 -13. maj 2022) blev født  i Chicago, USA, og døde i en alder af 95 i København. Efter at have afsluttet high-school i 1944 kom han ind i den amerikanske flåde, der sendte ham til Purdue University. Her uddannede Mottelson sig til bachelor i fysik og maritim videnskab og taktik.

Vejen til Niels Bohr Institutet

Herefter fortsatte Mottelson sine studier på Harvard University, hvor han læste fysik og i 1950 blev ph.d. med afhandlingen On the Electrical Quadropolemoments of Li6 and Li7.

Mottelson ønskede nu at fortsætte sin forskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, der internationalt var kendt for moderne forskning i fysik.

På Niels Bohr Institutet mødte Mottelson grundlæggerens søn, Aage Bohr, og deres livslange samarbejde og venskab begyndte. I 1957 oprettede man det nordiske samarbejde for teoretisk fysik, NORDITA, hvor Mottelson blev professor.

Nobelprisen

Inspireret af den amerikanske fysiker James Rainwater forskede Aage Bohr og Mottelson videre i Niels Bohrs teorier. Da Nobelprisen i fysik blev uddelt i 1975, delte Bohr, Mottelson og Rainwater prisen for "opdagelsen af forbindelsen mellem kollektiv bevægelse og partikelbevægelse i atomkernerne og udviklingen af teorien for atomkernernes struktur på dette grundlag".

Mottelson blev dansk statsborger i 1971 og boede i København.