6. august 2001

Bohr, Aage: Nobelprisen i fysik 1975

Aage Niels Bohr (19. juni 1922 - 8. september 2009) var søn af nobelpristageren Niels Bohr. Efter sin studentereksamen i 1940 fortsatte han direkte til Københavns Universitet, hvor han studerede fysik.

USA

Under Anden Verdenskrig flygtede Aage Bohr med sin far over Sverige til England og USA og arbejdede her som sin fars assistent i atomenergiforskningen. Da familien vendte hjem til Danmark i 1946, færdiggjorde Aage Bohr sin kandidatgrad i fysik.

Efter at have tilbragt nogle år i USA, hvor han blandt andet mødte fysikeren James Rainwater, flyttede Aage Bohr igen til Danmark i 1950. Kort efter mødte han Ben R. Mottelson, og hurtigt dannedes grundlaget for et livslangt samarbejde og venskab.

NBI og Nobelprisen

Bohr begyndte at arbejde på Niels Bohr Institutet, hvor han som 34-årig blev professor i fysik i 1956. I 1962 overtog han ledelsen af instituttet efter sin far og sad på denne post til 1970. Bohr og Mottelson arbejdede videre med både Niels Bohrs teorier og med teorierne bag Rainwaters observationer.

Bohr og Mottelson udformede sammen en teori om atomkernernes struktur, og de beviste sammenhængen mellem kollektiv bevægelse og de atomare kernepartiklers bevægelser. Herfor modtog de i 1975 Nobelprisen i fysik sammen med James Rainwater; hver fik de en tredjedel af prisen.

Aage Bohr gik på pension i 1992.

Emner