12. december 2018

Sølvpokalen

Sølvpokalen
Universitetet fik en ny sølvpokal som erstatning for den oprindelige, der blev ødelagt under bombardementet i 1807. Den blev skænket af professor Heinrich Christian Frederich Schumacher (anatom, kirurg og botaniker) ved reformationsjubilæet i 1817.

Helt fra universitetets grundlæggelse i 1479 har universitetets rektor været betragtet som en betydningsfuld person, hvilket blandt er kommet til udtryk i forskellige værdighedstegn, herunder sølvpokalen. Den blev skænket universitetet i vinteren 1589-90 af den skotske kong James 6. (1566-1625) under sit besøg i Danmark.

Kong James 6. var søn af Maria Stuart og efterfulgte (med navnet James 1.) i 1603 Englands dronning Elisabeth, og blev dermed konge over både England og Skotland. Han var i 1589 blevet gift med Christian 4.s storesøster Anna. Brylluppet havde været dramatisk. Efter at prinsessen i september 1589 var blevet gift med jarl George Keith på den skotske konges vegne, afsejlede hun med en dansk flåde til Skotland. Storme tvang flåden ind mod Norge, hvor prinsessen blev sat i land, og efter at James selv var kommet til Norge for at hente sin brud, blev brylluppet fejret i Oslo. Herefter tilbragte parret vinteren 1589-90 i Danmark.

James 6. er afbildet på et af malerierne i universitetets festsal, hvori han 20. marts 1590 bliver modtaget af Tycho Brahe på Hven.

Kong James var en lærd mand, og under sit ophold aflagde han også universitetet et besøg. Om dette beretter historikeren Niels Slange (1656-1737):

”Han havde i synderlighed så stort behag i de mange lærde mænd, han fandt her, at han holdt det for en fornøjelig tidsfordriv at høre en del af dem offentligt læse på Akademiet, hvor han lod sig tiden ikke være lang på én dag tre timer at høre de lærde mænd doktor Hans Slangerup og doktor Anders Christensen læse for studenterne, den første udi teologien, den anden i medicin. Han blev, efter at de havde udlæst, med en meget sirlig latinsk tale af biskoppen i Sjælland, doktor Povel Madsen, bevelkommet og betakket. Han forærede også Akademiet et stort forgyldt bæger, og dets bibliotek nogle rare bøger.”

Anders Christensen var universitetets rektor i det akademiske år 1589-90.

Bægeret blev brugt ved universitetets højtideligheder. Vigtigst ved de årlige rektorskifter, hvor den nyvalgte rektor skålede med konsistorialerne.

Kong James' bæger blev paradoksalt nok ødelagt under englændernes bombardement af København i 1807. Dog opbevares en rest stadig på Nationalmuseet, der blev udstillet i Københavns Universitets 500-års-jubilæumsudstilling i Vor Frue Kirke i 1979.

Den nye pokal

Ligesom andre af værdighedstegnene blev erstattet efter bombardementet i 1807, fik universitetet en ny sølvpokal. Den blev skænket af professor Heinrich Christian Frederich Schumacher (1757-1830), som var anatom, kirurg og botaniker, ved reformationsjubilæet i 1817. Ved denne anledning blev Schumacher også udnævnt til æresdoktor.

Det er en 12,5 cm høj sølvpokal med følgende indskrifter: ”In memoriam Iacobi I.mi Regis augustissimi Anglorum” (frit oversat: Til minde om Jakob den 1., englændernes meget ophøjede konge - hvilket faktisk er en fejl, idet James den 1., da han besøgte Danmark, kun var konge af Skotland, ikke af England.) og ”Lætis arridet Apollo” (frit oversat: Apollon smiler til de glade).

Det hedder herom i "Acta Consistorii" 3. december 1817: ”I skrivelse af 8. [...] dette år begærer professor Schumacher, at konsistorium ville modtage en medfølgende pokal til minde om Jacob den 1., konge af England, hvis til universitetet skænkede pokal de akademiske højtideligheder have måttet savne, og som til erindring om reformationsfestens tredje århundrede. – Professor Schumacher tilmeldes konsistoriums taksigelse for den humane opmærksomhed, han ved sin skønne foræring har bevist universitetet.”

Universitetsarkivar Victor Petersen, der er kilden til ovenstående, skriver omkring 1920 videre: ”Denne pokal benytter den nyvalgte rektor stadig ved det første møde i konsistorium i det nye rektoratsår, idet han efter ældgammel skik i rhinskvin tildrikker de øvrige konsistorialer, der i vor hygiejniske tid hver drikker af sit almindelige vinglas.”

Og sådan har det været ved hver ny rektors første konsistoriemøde. Den 20. marts 2002 drak rektor Linda Nielsen, som var universitetets sidste valgte rektor, af pokalen på konsistoriums første møde efter hendes tiltræden.

Universitetsloven fra 2003 afskaffede Konsistorium og indførte i stedet en bestyrelse med et ikke-valgt eksternt flertal. Også den valgte rektor blev efter mere end 500 år fortid. I stedet ansætter bestyrelsen en rektor til at varetage den daglige ledelse af universitetet.

Emner