Ørnen og det himmelske lys
Over universitetets hovedindgang på Frue Plads ses en ørn og en latinsk indskrift, der lyder: Coelestem adspicit lucem. Det betyder i oversættelse: ”Den skuer det himmelske lys”, hvilket refererer til ørnen, der som et symbol på menneskets tanke eller ånd skuer op mod lyset eller erkendelsen.
Universitetets hovedbygning stod færdig i 1836, og arkitekten, Peder Malling, havde først tænkt sig, at der over indgangen blev placeret en opslået bog som symbol for universitetet. Men efter forslag fra professor i teologi M.H. Hohlenberg blev symbolet ændret til en ørn, der efter hans mening bedre kunne "forene højere poetisk betydning med kunstnerisk skønhed", som han formulerede det i et brev til universitetets rektor i 1832.
Ørnen har gennem historien ofte været symbol for det guddommelige eller himmelske, men den er ikke noget traditionelt symbol for et universitet. Derfor forfattede Hohlenberg en forklarende tekst på latin, som i hans forslag oprindeligt var længere: Sublimia petens ingenium/Coelestem adspicit lucem, det vil sige "Tanken, som søger det sublime, skuer det himmelske lys".
I den endelige version blev teksten forkortet, men altså stadig med ørnen som symbol for tanken. I det nævnte brev fra 1832 forklarede Hohlenberg, hvordan betydningen af ørnen ligger i dens "høje flugt og skarpe blik, der tåler og stræber op imod solens lys – som tankens og granskningens symbol".
Ørnen har siden været et flittigt brugt symbol for Københavns Universitet, også i mindre højstemte sammenhænge. Således havde det beskedne blad "Meddelelser fra Københavns Universitet", som i 1973 blev afløst af Universitetsavisen, som eneste illustration billedet af ørnen, hvorfor bladet ofte blev omtalt ironisk som "Hønseavlertidende".
I dag anvendes ørnen ikke længere som bomærke for Københavns Universitet, som siden 2000 har haft et logo med universitetsseglet som grundelement.
Mottoet på festsalens talerstol
Et andet motto – dette på græsk – findes på festsalens talerstol. Oversat til dansk betyder det "I ånd og sandhed".
Se også
- Busterne foran hovedbygningen
- Festsalen – udsmykningen
- Forhallen og hovedindgangen
- Gobelinsalen
- Hovedbygningen