Indvielsen
Københavns Universitets officielle indvielse fandt sted i Vor Frue Kirke tirsdag den 1. juni 1479. Det var kulminationen på et arbejde, der blev sat i gang efter opnåelsen af pave Sixtus IV’s bulle i 1475.
Indvielsen fandt sted med deltagelse af Christian 1., Roskilde-biskoppen Oluf Mortensen og en lang række andre fremtrædende personer fra adelen og kirken. Højtideligheden blev indledt med en højmesse under ledelse af Roskilde-biskoppen, som også var det nye universitets kansler. Universitetets vicekansler, magister Peder Albertsen, holdt derpå en indvielsestale. Albertsen havde stået for meget af det praktiske forarbejde til universitetsoprettelsen, ikke mindst ved personligt at rejse til universitetet i Køln – hvor han selv havde studeret – for at finde lærere til København.
Derpå fulgte flere taler, inden universitetet valgte dekanen for kapitlet ved Vor Frue Kirke, magister Jesper Henriksen, som sin første rektor. Som dekan for det filosofiske fakultet blev en af de lærere, Peder Albertsen havde bragt med sig fra Køln, skotten Peter Davidson (Petrus Scotus) valgt. Formentlig blev også dr.jur. Erik Nielsen Rosenkrantz valgt til dekan for det juridiske fakultet ved denne lejlighed.
Dernæst blev der åbnet for indskrivning i matriklen, det vil sige fortegnelsen over universitetets akademiske borgere. I alt 80 studerende fra Danmark, Norge, Island, Tyskland og Nederlandene blev indskrevet i forbindelse med indvielsen. Desuden blev også universitetets lærere og en række af de tilstedeværende æresgæster, som havde grader fra udenlandske universiteter, indskrevet. De sidstnævnte blev ikke indskrevet i matriklen, fordi de skulle være lærere eller studerende, men fordi de i kraft af deres grader naturligt indgik i det nye, akademiske fællesskab, som blev etableret i København.
I litteraturen om Københavns Universitet er det nogle steder hævdet, at også kongen og dronningen blev indskrevet i matriklen, men det beror på en oversættelsesfejl af den latinske beskrivelse af indvielsen. Det var i stedet kongens og dronningens kanslere, der blev immatrikuleret. Intet tyder på, at dronningen var til stede ved indvielsen i Vor Frue Kirke.
Indvielsen blev højtideligt afsluttet med takkebønner og afsyngelse af hymnen Te Deum. Københavns Universitet var dermed en realitet og kunne gå i gang med at forberede sit allerførste semesters undervisning.