Botanisk Museum
Museets samlinger af planter blev grundlagt allerede i 1700-tallet, hvor der indgik planter fra såvel Danmark, Norge, de arktiske områder, de danske kolonier i vest- og ostindien og fra ekspeditioner. Mest kendt er Frederik Ludvig Nordens rejse op ad Nilen i 1737-38 samt rejsen til Yemen – Arabia Felix – Det Lykkelige Arabien i 1761-67. Blandt de vigtigste indsamlinger fra det 19. århundrede kan også nævnes Anders Sandøe Ørsteds samlinger fra Nicaragua og Joachim Frederik Schous samlinger fra hans deltagelse i korvetten Galatheas jordomsejling i 1845-45. Samlingerne blev fra slutningen af 1700-tallet opbevaret i tilknytning til den botaniske have på Charlottenborg.
I planerne for den nye Botanisk Have indgik som et helt naturligt element et museum, der foruden de omfattende samlinger også skulle rumme det værdifulde botaniske bibliotek. Haven blev en succes, med den væsentlige hage, at den brugte mere end 600.000 kr. af de 750.000, der var afsat til hele projektet.
Bygningen
Da der på grund af de politiske omstændigheder ikke var mulighed for at opnå yderligere bevillinger, blev der tale om et reduceret museumsprojekt, der resulterede i en bygning, der stod færdig i 1877 efter tegninger af arkitekt Hans Nielsen Fussing (1838-1914). Den var fra starten for lille, med en brandfarlig bærende trækonstruktion, idet der ikke var råd til jern, og uden adgang for offentligheden.
Universitetets botaniske samlinger indgår i dag i Statens Naturhistoriske Museum.
Det nyopførte Statens Naturhistoriske Museum i Botanisk Have forventes at åbne i 2026.
Læs mere i opslaget om universitetets museer og samlinger og på Statens Naturhistoriske Museums hjemmeside.