Universitetets kansler – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Universitetshistorie > Leksikon > U > Universitetets kansler

05. juli 2020

Universitetets kansler

Universiteter var kirkelige institutioner, og Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 efter tilladelse af Pave Sixtus IV. Derfor var det før reformationen en selvfølge, at det var biskoppen i Roskilde, der ex officio tillige var Kongens Kansler, som biskop i det stift, hvor Universitetet havde hjemme, der var dets kansler, dvs. kirkelig/statslig/kongelig tilsynsmyndighed. Mellem reformationen og enevælden var det kongens kansler, der er universitetskansler.

asd

Fra Universitetets grundlæggelse i 1479 har det haft en statslig tilsynsmyndighed. På Marstrands billede fra festsalen ses Roskilde-bispen Oluf Mortensen, der som kongens og universitetets kansler præsenterer det nye universitets ledelse for Christian I.
Maleri af Wilhelm Marstrand, 1871.

Hvor meget reelt indhold denne funktion havde, tillader kilderne ikke at danne noget sikkert indtryk af, meget afhang tillige af den enkelte kansler. At kanslerens virksomhed også kunne være en byrde for Universitetet ses for eksempel kansler Johan Friis som universitetskansler i 1563 gennemførte et mageskifte mellem sig selv og Universitetet. Mageskiftet var så urimeligt for Universitetet, at Frederik II efter Johan Friis´ død tvang hans bo til at lade det gå tilbage.

Efter 1660 blev det statslige tilsyn med Universitetet udøvet af særligt kongeligt udpegede patroner, indtil det i 1805 blev placeret i den nyoprettede Universitets- og Skoledirektion.

Læs mere om administrationen af universitetet i Universitetsadministration gennem tiderne.