21. september 2028

Årets Harald – Undervisningsprisen

Københavns Universitets undervisningspris, med tilnavnet "Årets Harald", blev uddelt første gang ved årsfesten den 17. november 1988. Den er opkaldt efter matematikeren Harald Bohr (1887-1951), bror til Niels Bohr.

Det håndgribelige symbol på ”Årets Harald” er en stor hornugle i porcelæn, skænket af Royal Copenhagen. Uglen er på en og samme tid visdommens- og Pallas Athenas fugl. Hvert år dekoreret af en ny dansk kunstner. Desuden belønnes prismodtageren med et beløb fra Københavns Universitets Almene Fond.

Baggrund

Årets Harald 2010

Den håndgribelige undervisningspris/”Årets Harald”, er en stor hornugle i porcelæn. Her i favnen på prismodtageren i 2010, studielektor, ph.d. Helle Winther. Uglen var det år dekoreret af Lars Ahlstrand.

Universitetets har – med universitetslovens ord – til opgave at drive forskning og videregående uddannelse på det højeste videnskabelige niveau. Ideelt set er undervisning og forskning to lige vigtige sider af universitetets virksomhed. Alligevel støder man ikke sjældent på den opfattelse, at der er mere prestige og status forbundet med forskningen. Forklaringen er nærliggende: Fremragende forskning finder vej til avisernes forsider, fremragende undervisning foregår normalt kun i det stille. Københavns Universitet ønsker med sin undervisningspris at give et synligt bevis på, at undervisningen er en ligeså vigtig side af universitetets liv som forskningen.

Ove Nathan om Harald Bohr

Rektor Ove Nathan (1926-2002), rektor fra 1982 til 1994, begrundede ved den første overrækkelse af undervisningsprisen ved årsfesten i 1988 Undervisningsprisens tilnavn således:

”Når jeg tænker tilbage på min egen studietid, er der flere lærere, jeg gerne ville have givet den pris. Men én af dem står frem i min erindring, den for længst afdøde matematiker Harald Bohr. Et verdensnavn inden for matematisk forskning, hvis interesse for studenterne og for undervisningen var så levende, at han – ud over videregående kurser – også gerne påtog sig et undervisningssemester med elementær undervisning af årets nye studerende. Hans entusiastiske forelæsninger kunne gøre et vanskelig tilgængeligt stof til en næsten ophidsende intellektuel nydelse, som efterlod studenten med den lyse illusion, at alt var forstået i timens løb. Når man senere sad alene med sine noter, opdagede man, at Harald Bohr nok havde sat én på sporet og givet nøglen til forståelse, men at der alligevel var et stykke arbejde tilbage for én selv at gøre. Det blev en fornem og uforglemmelig indførelse i matematikkens raffinerede og æstetisk forførende begrebsverden. Og så var Harald Bohr et enestående hjælpsomt, humorfyldt og varmt engageret menneske. Altid villig til at låne øre til studentens spørgsmål, også når de gik ud over det fagliges grænser”.

Kriterier for uddeling

Prisen går til en god underviser ved universitetet. En betegnelse som ”årets bedste underviser” anses af universitetet for at være meningsløst. En sådan kan ikke udpeges blandt universitetets talrige gode undervisere, fordi undervisning indeholder så mange subjektive elementer. Adgangen til at indstille kandidater til prisen står åben for alle universitetets studerende.

Emner