15. oktober 2005

Fuglene i festsalen

Fugle i festsalen

  

Maleren Georg Hilker (1807-1875) udførte i årene 1862-65 dekorationerne i Københavns Universitets festsal. Disse ornamenter omkransede de tomme felter, som flere år senere blev udfyldt med de store historiemalerier. Derudover malede han også hulkelen over malerierne og loftet. Imellem felterne er der tre lodrette bånd (lisener) – i siderne to med gylden baggrund og i midten et med mørkeblå baggrund. På den blå baggrund er der malet blomstermotiver og på den gyldne blandt andet genier.

147 malede fuglepar

På hver af de 32 gyldne lisener gemmer sig også fire naturalistisk malede fuglepar og i hulkelen yderligere 19, i alt 147. Næsten alle kan bestemmes til art. De fleste er danske stand- eller trækfugle, men en halv snes stykker er fra Sydeuropa, to fra Nordamerika og en enkelt fra Sydøstasien. Parrene er altid af samme art, men nogle gange har de ryggen, andre gange front mod hinanden. Nogle er afbildet med sammenfoldede, andre med løftede vinger. Ved at variere og blande disse forskellige afbildningsmåder skabes der dynamik i de ellers symmetrisk malede fuglepar.

Udstoppede fugle som forlæg

Fuglene er næsten sikkert malet med udstoppede fugle som forlæg. Hilker var aldrig uden for Europa, men i Zoologisk Museums magasiner findes eksemplarer, som i holdning og fjerdragt nøje svarer til de ikke-europæiske fugle. Også nogle af de sydeuropæiske fugle genfindes i magasinerne. Desuden er der en beretning om, at Hilker, sammen med billedhuggeren Herman Freund, malede fugle efter udstoppede modeller. Hilker har således brugt naturalistisk malede fugle som dekorativt element i en sal, hvor man ikke ville have ventet det.

Artsbestemmelserne og analyserne af Hilkers fugle blev i årene 2013-17 foretaget af cand.scient. og ornitolog Uffe Gjøl Sørensen i samarbejde med lektor emeritus Henning Frost-Christensen.

Læs mere om artsbestemelserne af Hilkers fugle og deres placering i festsalen (pdf). 

Emner