Niels Finsen – Københavns Universitet

08. maj 2005

Niels Finsen

Niels Ryberg Finsen (15. december 1860 – 24. september 1904) flyttede i 1882 ind på Regensen i København for at læse medicin ved Københavns Universitet. I 1890 tog han sin embedseksamen, og blev umiddelbart herefter ansat som prosektor på Anatomisk Institut.

Lysterapi

1893 udgav Finsen sin første afhandling: Om Lysets Indvirkning paa Huden. Herefter begyndte han at eksperimentere med kunstigt lys og konstruerede i 1895 et simpelt apparat til behandlingen af en patient med hudtuberkulose (Lupus vulgaris) - en uhelbredelig langsom dræbende sygdom, hvor patienterne blev fuldstændig vansirede. Finsen udviklede en række apparater, som kunne anvende solens lys til behandling af denne sygdom. Efter fem måneder i lysterapi var patienten næsten helbredt.

Denne behandling og dens resultater beskrev Finsen i 1896 i afhandlingen Om Anvendelse i Medicinen af koncentrerede kemiske Lystraaler. Det førte samme år til stiftelsen af Finsens Institut for Lysterapi (i dag Finseninstituttet, en del af Københavns Universitetshospital).

Nobelprisen

Niels Finsen modtog i 1903 Nobelprisen i medicin for sine overbevisende resultater med lysterapien, der havde helbredt flere patienter. Nobelpriskomitéen så endda igennem fingrene med, at Finsen manglede en videnskablig forklaring på lysets helbredende virkning. Da Finsen døde kun ¾ år efter at have modtaget Nobelprisen, blev han hyldet som en helt af folket.

Hans holdning om at være åben overfor nye behandlingsmuligheder kom til at få stor betydning for kræftbehandling på et tidspunkt, hvor der var store diskussioner om placeringen af en radiumstation. Styrelsen af Finseninstituttet åbnede op for, at Radiumstationen kunne placeres på grunden på Strandboulevarden, og dens åbenhed var skyld i, at man fik etableret det første egentlige kræftbehandlingscenter i Danmark.

Niels Finsens lysterapi anvendes ikke i dag, og anses for mange for at være glemt. Ikke desto mindre dannede en stor del af Finsens arbejde grundlaget for udviklingen af behandling med røntgen- og radiostråler, og er således af stor og vigtig betydning også i dag.
 
Niels Finsens lysterapi anvendes ikke i dag, og anses af mange for at være glemt. Ikke desto mindre dannede en stor del af Finsens arbejde grundlaget for udviklingen af behandling med røntgen- og radiostråler, og er således af stor og vigtig betydning også i dag.