George de Hevesy – Københavns Universitet

06. januar 2016

George de Hevesy

Ungarske George de Hevesy (1. august 1885 – 5. juli 1966) fik sin doktorgrad i fysik fra Universität Freiburg i 1908. Få år efter rejste han til Manchester, hvor han fattede interesse for radiokemien og mødte den danske fysiker Niels Bohr. Begge dele skulle få afgørende betydning for hans livsprojekt.

Radioaktive sporstoffer

I 1920 flyttede han til København for at arbejde på det nyopførte Niels Bohr Institut for teoretisk fysik på Københavns Universitet.  På baggrund af Niels Bohrs forudsigelser opdagede han grundstoffet Hafnium sammen med Dirk Coster ved hjælp af røntgenspektroskopi. Det var også her, han første gang fik den banebrydende idé at bruge radioaktive sporstoffer til at studere kemiske processer – endnu dog kun i ikke-organisk materiale.

I en periode arbejdede Hevesy på Universitetet i Freiburg, men han vendte i 1934 tilbage til København. Det var i disse år i København, Hevesy opnåede et nyt gennembrud: Han udviklede en metode til at bruge radioaktive isotoper til også at analysere og spore biologiske processer. Metoden blev flittigt brugt til at undersøge alt fra knogler til plantedele og levende dyr, og den fik stor betydning for blandt andet vores forståelse af organismers stofskifte, ligesom den førte til nye diagnostiske metoder.

Nobelprisen

I efteråret 1943 valgte Hevesy at rejse til Stockholm på grund af de ændrede forhold i Danmark, hvor naziregimet havde gjort sit indtog. 1944 fik Hevesy tildelt Nobelprisen i kemi for året 1943 for udviklingen af brugen af radioaktive isotoper som sporingsmetode. Hevesy boede i Stockholm resten af sit liv med tilknytning til Stockholms Universitet, men fortsatte sideløbende sin forskning på Niels Bohr Instituttet i København frem til 1952.