August Krogh – Københavns Universitet

27. september 2010

August Krogh

Schack August Steenberg Krogh (15. november 1874 – 13. september 1949) tog i 1895 den medicinske forberedelseseksamen, men besluttede sig for at læse zoologi, og tog i 1899 sin magisterkonferens heri med afhandlingen En Fremstilling af Lungernes og Luftsækkenes Bygning og Funktion hos Fuglene.

Luft i lungerne

Krogh blev straks ansat under professor Christian Bohr på Københavns Universitet. I 1903 skrev han doktordisputatsen Frøernes Hud- og Lungerespiration. Sammen med sin hustru Marie undersøgte Krogh også udvekslingen af ilt og kuldioxid i lungerne og kom frem til resultater, der gik imod den herskende opfattelse af denne proces.

Krogh blev i 1908 ansat som docent i zoofysiologi; en stilling, som i 1916 blev ændret til et professorat, og som han besad, til han gik på pension i 1945. Krogh fik sit eget laboratorium i 1910, det senere flyttede over i Rockefeller Komplekset, der i dag er en del af Niels Bohr Institutet.

Nobelprisen

I 1920 modtog August Krogh Nobelprisen i medicin og fysiologi for hans undersøgelser af iltforsyningen til musklerne via kapillærerne. To år senere var Krogh den første til at indføre insulin-produktion i Danmark. Sammen med H.C. Hagedorn grundlagde han Nordisk Insulin Laboratorium, der i dag er en del af Novo Nordisk.

Da Københavns Universitet i 1970 indviede et nyt institut for biokemi, fysiologi og cellebiologi, blev det opkaldt efter August Krogh. I dag rummer August Krogh-bygningen universitetets Biologisk Institut under Det Naturvidenskabelige Fakultet.