Aage Bohr – Københavns Universitet

06. august 2001

Aage Bohr

Aage Niels Bohr (født 19. juni 1922) er søn af Nobelpristageren Niels Bohr. Efter sin studentereksamen i 1940 fortsatte han direkte til Københavns Universitet, hvor han studerede fysik.

USA

Under 2. Verdenskrig flygtede Aage Bohr med sin far over Sverige til England og USA, og  arbejdede her som sin fars assistent i atomenergi-forskningen. Da familien vendte hjem til Danmark i 1946, færdiggjorde Aage Bohr sin kandidatgrad i fysik.

Efter at have tilbragt nogle år i USA, hvor han blandt andet mødte James Rainwater, flyttede Aage Bohr igen til Danmark i 1950. Kort efter mødte han Mottelson, og hurtigt dannedes grundlaget for det, der har vist sig at være et livslangt samarbejde og venskab.

NBI og Nobelprisen

Bohr begyndte at arbejde på Niels Bohr Institutet, hvor han som 34-årig blev professor i fysik i 1956. I 1962 overtog han ledelsen efter sin far og sad på denne post til 1970. Bohr og Mottelson arbejdede videre med både Niels Bohrs teorier og med teorierne bag Rainwaters observationer.

De udformede sammen en teori om atomkernens struktur, og de beviste sammenhængen mellem kollektiv bevægelse og de atomare kernepartiklers bevægelser. Herfor modtog de i 1975 Nobelprisen i fysik sammen med James Rainwater; hver fik de 1/3 af prisen.

Aage Bohr gik på pension i 1992.