Studenterforeningen – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Universitetshistorie > Leksikon > S > Studenterforeningen

17. oktober 2018

Studenterforeningen

Studenterforeningen blev stiftet i København i 1820 som samlingssted for de studerende, der efter at universitetsfundatsen af 1788 havde defineret universitetets rolle som uddannelsesstedet for statens embedsmænd, i stigende grad så sig som en vigtig stand. Fordi embedsmændene ligesom al videnskabelighed og moralsk tænkning udgik fra de studerende.

Studenterforeningen

Studenterforeningens bygning i dag.

Foreningen udviklede sig hurtigt til en selskabelig forening for mere velstillede studenter, nogen politisk aktivitet var der i begyndelsen ikke tale om. Men fra 1830´erne blev Studenterforeningen i stigende grad rammen for de yngre akademikeres deltagelse i det politiske liv frem mod og efter grundloven i 1849. Studenterforeningen deltog ivrigt i den skandinavisme, der prægede det akademiske miljø i især første halvdel af det 19. århundrede.

Foreningen flyttede, efter at holdt til i skiftende logier, i 1863 ind i et stateligt hus, opført af Daniel Herholdt og udsmykket af Constantin Hansen. I 1910 flyttede den så til bygning på hjørnet af H.C. Andersens Boulevard og Sudiestræde. Ændringen i studenternes levevilkår fra 1960´erne kombineret med en vis konservatisme i foreningens ledelse svækkede økonomien så meget, at ejendommen måtte sælges i 1970, hvorefter foreningen har fortsat sin først og fremmest selskabelige virksomhed under mere beskedne rammer.

Læs også om Studentersamfundet (stiftet af medlemmer af Studenterforeningen).