Finsen, Niels: Nobelprisen i medicin 1903 – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Universitetshistorie > Leksikon > F > Finsen, Niels

08. maj 2005

Finsen, Niels: Nobelprisen i medicin 1903

Niels Ryberg Finsen (15. december 1860 – 24. september 1904) flyttede i 1882 ind på Regensen i København for at læse medicin ved Københavns Universitet. I 1890 tog han sin embedseksamen, og blev umiddelbart herefter ansat som prosektor på Anatomisk Institut.

Lysterapi

1893 udgav Finsen sin første afhandling: Om Lysets Indvirkning paa Huden. Herefter begyndte han at eksperimentere med kunstigt lys og konstruerede i 1895 et simpelt apparat til behandlingen af en patient med hudtuberkulose (Lupus vulgaris). Efter fem måneder var patienten næsten helbredt.

Denne behandling og dens resultater beskrev Finsen i 1896 i afhandlingen Om Anvendelse i Medicinen af koncentrerede kemiske Lystraaler. Det førte samme år til stiftelsen af Finsens Institut for Lysterapi (i dag Finseninstituttet, en del af Københavns Universitetshospital).

Nobelprisen

Niels Finsen modtog i 1903 Nobelprisen i medicin for sine overbevisende resultater med lysterapien, der havde helbredt flere patienter. Da Finsen døde kun ¾ år efter at have modtaget Nobelprisen, blev han hyldet som en helt af folket. 

Niels Finsens lysterapi anvendes ikke i dag, og anses af mange for at være glemt. Ikke desto mindre dannede en stor del af Finsens arbejde grundlaget for udviklingen af behandling med røntgen- og radiostråler, og er således af stor og vigtig betydning også i dag.