19. juni 2000

Almanakken

Københavns Universitets almanak - med den særprægede titel "Universitetets Almanak Skriv- og Rejse-Kalender" - udkom første gang i sin nuværende form i 1685 og er udkommet hvert år lige siden. Man ved dog, at universitetet helt tilbage til dets oprettelse i 1479 har udgivet en almanak, og den ældst kendte stammer fra 1549. Den er dermed Danmarks ældste publikation, som stadig udkommer, og er også blandt de ældste på verdensplan.

Det var dog først fra midten af 1570'erne, at almanakken begyndte at udkomme regelmæssigt. Som faste ingredienser indeholder almanakken en række artikler, skrevet af forskere fra Københavns Universitet, et væld af oplysninger om blandt andet stjerner og planeter, solformørkelser, højvande, afmærkninger i danske farvande, flag- og morsetegn, jordmagnetiske forhold, tidszoner, møntsystemer, mål og vægt, kongehuset, oversigts- og noteringskalender samt jagttabel.

Endelig indeholder almanakken Danmarks nok mest detaljerede kalender med blandt andet dagens navn, solens og planeternes op- og nedgangstider samt deklination, månedens middeltemperatur og månens faser. De ældre almanakker indeholdt desuden omfattende astrologiske forudsigelser.

Men almanakken gik ikke uden opmærksomhed i offentligheden. I 1633 blev der indført et direkte forbud mod spådomme og overtro i universitetets almanak. Dette påbud blev yderligere skærpet med truslen om strenge straffe ved den såkaldte Almanakreform i 1685, der lugede ud i uvidenskablige påstande og fordomme. Det skete sandsynligvis under indflydelse af den daværende bestyrer på observatoriet i Rundetårn, den berømte astronom Ole Rømer.

Træsnittet på forsiden er fra 1864 og forestiller det astronomiske observatorium på Rosenborg Bastion i Botanisk Have, der blev opført som afløser for observatoriet i Rundetårn.

Almanakken kan købes hos udvalgte boghandlerne.

Læs mere på Almanakkens hjemmeside.

Emner